Een diepere laag: van angst naar liefde

2014-10-12 16.45.10Je kan natuurlijk constructies bedenken tot je een ons weegt, maar dat helpt niet veel als de mens het vanuit een te beperkt inzicht hanteert.

Zo is sociocratie een prachtige methode: die besluiten nemen waarin iedereen zich het meeste gezien voelt. Maar als je dan rond de tafel zit met als enige doel jouw ding door te drukken en al de rest te blokkeren, dan ben je als groep veel verder van huis. Dan wordt sociocratie een dodelijk instrument. Er worden vaak wel 9 onderhandelingsmethodieken onderscheiden, die alle negen binnen sociocratie gehanteerd kunnen worden. Sociocratie wordt dan ook door henzelf een lege methode genoemd, omdat het van de persoonlijke instelling van de deelnemers afhangt wat er uit voorkomt.

Gaan we voor de grootste gemeenschappelijke deler, dat waar iedereen zich optimaal veilig bij voelt? Dat is vaak iets heel kleins. Iets waar je je niet lang mee verbonden kan voelen.

Of gaan wij voor het gemeenschappelijke veelvoud, voor de potentie, het vertrouwen dat er veel kan als we ons er maar voor open stellen? Zo zie je dat er heel andere aspecten aan bod komen die dieper, verder gaan dan de uiterlijke structuur.

Een van de hoogste vormen van overleg vindt haar oorsprong in geweldloze communicatie: ik verwoord waar ik behoefte aan heb, ben gelijkwaardig geinteresseeerd waar de ander behoefte aan heeft, en samen zoeken wij hoe wij beiders behoeften optimaal kunnen vervullen.

Daar is sociocratie dan een prachtig hulpmiddel voor. Ook een prachtig hulpmiddel om complexe processen in stukjes te hakken, kringen te vormen die ieder hun eigen beleidsbeslissingen nemen en de uitvoering overdragen. Gekoppelde kringen, zodat uiteindelijk, zij het indirect, via vertegenwoordiging, toch iedereen overal bij betrokken is.

Voor enkelen is sociocratie inmiddels een achterhaalde methode. Zonder ze echter werkelijk te hebben toegepast. Als we dan andere paden gaan volgen die we ook niet zullen toepassen, hoe komen we dan verder?

Het ultieme overleg voor mij is beslissingen nemen op basis van dialoog volgens David Bohm: Ik vertel hoe ik tegen het onderwerp aankijk, en leg mijn standpunt daarna op tafel, om het daar los te laten (desidentificatie), en vertrouw er op dat het dienstbaar aan het besluitvormingsproces zal zijn. Zo doet iedereen. En iedereen laat heel respectvol het eigen inzicht en dat van anderen met een luisterend oor diep in zichzelf doordringen. Dan is het alleen maar een kwestie van afwachten dat er een overkoepelend veel beter besluit zich aandient dan alle individuele standpunten op zich. Het vraagt om vertrouwen, maar geeft dan ook eenheid en vervulling terug.

De vraag is niet wat wil ik met Vlierhof, of zeker niet wat wil ik niet.. De vraag is wat wil Vlierhof van ons, wat is Vlierhofs behoefte, en hoe kunnen wij die dienen, om zo ook onze eigen behoeften in een breder plan te realiseren?

Het enige wat tussen mij en zulke handelwijze instaat is ANGST. Angst om mij bloot te geven, angst om ontgoocheld te geraken, angst voor pijn. Dat alles werkt dodelijk verlammend.

Angst is hetgeen de wereld regeert. Vermeende veiligheid maakt dat we geen enkel risico meer durven nemen. Van de geboorte tot het graf worden we in veiligheidsprotocollen vastgezet, die nauwelijks ruimte bieden voor ware creativiteit. Van studeren om later een goede baan te hebben om dan een goed pensioen op te kunnen bouwen… Allemaal om mij veilig te voelen.

We leven collectief in een overlevingskramp. Maar is dat soort veiligheid ware veiligheid?

Een gevoel van veiligheid is een innerlijke kwaliteit, die samen gaat met mijn instelling. Als ik van vertrouwen uitga dat alles gebeurt zoals het hoort te gebeuren, dan krijg ik een heel andere kijk op veiligheid. Overgave daaraan, de kramp loslaten geeft dan de ware vervulling.

Als het ware word ik zo vrij, vrij van conditioneringen. Vrij om ja te zeggen tegen het leven en al haar mogelijkheden. In plaats van mij steeds weer in een ‘veilig’ cocon te pantseren. Vanuit een neen aan alles wat anders is.

Boudewijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.