Update voor de Gemeenschap in November

In West Europa komt de herfst tot een einde en daarmee ook de oogsttijd. Onze gedachten richten zich op andere zaken zoals; het land voorbereiden op de wintertijd en de braakligging tot de lente; verzamelen van zaden en een zaaiplan maken voor het volgende seizoen; onderhoud van gereedschap en de faciliteiten; reparaties en installaties; en natuurlijk de voorbereiding en communicatie met de volledige gemeenschap over onze plannen terwijl het einde van het jaar in zicht komt.

November was veel drukker dan de voorafgaande twee maanden. We hebben drie workshops gefaciliteerd, welke stuk voor stuk een succes waren. De eerste twee weekenden van de maand hadden we de eer om Suijith Ravindran te mogen hosten. Suijith reist de wereld over om zijn kennis en wijsheid over te brengen via workshops, welke elke keer weer zeer gewaardeerd worden door de 40 a 50 deelnemers. Hier volgt Suijiths feedback over de tweede workshop.

Suijith: “Wederom was de “Master of Masculinity” een belangrijk proces voor de 22 mannen die deelnamen. Weg van het gejaagde dagelijks leven wat voor sommige mannen (en vrouwen) toch als een mentale marteling kan voelen, bood de retraite wederom een veilige ruimte om zichzelf te reinigen, verder te gaan dan de pijn, emoties

los te laten die binnenin ons vastzitten en tot ziektes lijden, helderheid vinden in onze prioriteiten, en in contact komen met de stem van het lot dat geleefd wil worden.

Vlierhof heeft wederom de, hoognodige, herverbinding met de natuur (en onze aard) aangeboden. Elke cel van Vlierhof (inclusief de bewoners) brengt een energie teweeg die ons helpt om onze dagelijkse veilige comfort los te laten en dieper in onszelf te duiken.”

Het derde weekend van de maand mocht Vlierhof Jonathan Carmel hosten and zijn eendaagse workshop Green workworking (groene houtbewerking) faciliteren. De opkomst was niet zo hoog als gehoopt maar de deelnemende mensen werden dubbel beloond. Er was een vader en zoon uit Amsterdam en Paul en Raphael, die als pelgrims op blote voeten arriveerde de avond ervoor. Ze verkende eerst vol bewondering het terrein en toen de Lotus in ogenschouw kwam vroeg Paul of hij er een paar minuten mocht mediteren om het koppel dat een jubileum vierde ‘positieve energie’ te sturen.

De workshop begon de volgende dag om 10 uur. Naast de externe deelnemers namen ook drie bewonders van Vlierhof – Leo, Mirjam en Vimal –  deel. Deze variant van houtbewerking is een oud ambacht, nog daterend uit de tijd voor machines en elektrisch gereedschap.  Het vakmanschap van de houtbewerker zit hem in zijn vermogen om het hout naar zijn hand te zetten terwijl het nog nat is met handgereedschap. De dag werd besteed aan het maken van een driepotige stoel van essen-, berken- en eikenhout. De dag werd afgesloten met een een spirituele dans, op Pauls’ uitnodiging.

Vanuit de tuin (Leticia):

Terwijl het kwik daalt, bereid het team van de tuin zich voor op de winter. In zowel de tuin als in de kas worden de laatste groenten van het seizoen van de bedden gehaald. Het overgebleven plantmateriaal worden gecomposteerd en de zaden van de beste planten worden verzameld voor volgend jaar. Op het moment zijn we de plotten aan het herorganiseren en aan het brainstormen over verticaal tuinieren om onze ruimte optimaal te benutten.

“In zowel het veld als de kas, halen we de laatste groenten van de bedden en composteren het overgebleven plantmateriaal en verzamelen de beste zaden voor volgend jaar.”

We zijn bezig met een circulaire demonstratieve permacultuur met hugelkultur bedden geinspireerd door bagua. Verschillende maten van houten bedekken de bedden; grote stammen, takken en bladeren. Dit organische materiaal is het hart van de Hugelkultur en zal de planten voeden voor de komende seizoenen.   

Een ander aspect van het voeden van de aarde is natuurlijk composteren. De keukenresten en plantenresten uit de tuin zijn de basisingrediënten voor onze compost. We zijn overigens bezig deze te reorganiseren om hem efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken. We werken nu toe naar een grotere ruimte voor compost waar we verschillende hopen hebben in verschillende mate van gevorderdheid.

Gezien we in de planning hebben staan om de tuin uit te breiden is onze aandacht gericht op het voeden van de bodem en het verzamelen van zaden. We willen de bodem graag voorbereiden op het komende seizoen voor lagen aan te brengen van verschillende materialen; karton, mest, houtsnippers en stro. Mocht u iemand kennen die een van deze materialen kan doneren, laat het ons weten door te mailen naar info@vlierhof.org waar u bij het onderwerp “donatie tuin” vermeld.

“We willen de bodem graag voorbereiden op het komende seizoen voor lagen aan te brengen van verschillende materialen; karton, mest, houtsnippers en stro. Mocht u iemand kennen die een van deze materialen kan doneren, laat het ons weten door te mailen naar info@vlierhof.org waar u bij het onderwerp “donatie tuin” vermeld”.

Interne organisatie (Boudewijn)

De huidige gemeenschap op Vlierhof heeft grote stappen gemaakt in een proces van zelforganisatie. De verschillende team hebben veel geleverd. De twee weekenden met Suijith zijn goede voorbeelden van deze evolutie. Suijith zelf gaf aan dat hij in de zeven jaar dat hij hier komt nog nooit zulke mooie maaltijden heeft gehad……

Stap voor stap neemt iedereen volledige verantwoordelijkheid in zijn eigen gebied. Het tuinteam met drie vaste bewoners en drie vrijwilligers is hard aan het werk en zijn al bezig met voorbereiden voor volgend jaar, compost voorbereiden ect. Ook het keukenteam en seminarhuisteam werken goed samen. Onze facebookpagina is actiever geworden en we posten vaak mooie foto’s en updaten geregeld op de gang van zaken en evenementen die we organiseren dus hou deze zeker in de gaten. In de nieuwsbrief zullen we ook veel aandacht gaan besteden aan onze evenemten zodat we ons netwerk kunnen uitbreiden.

Update voor het coorporatief  (Boudewijn)

Het is de intentie van Vlierhof om een stichting zonder winstoogmerk te worden. Een plek waar mensen samen komen om een betere wereld te creëren en waar iedereen zijn volledige potentieel kan ontwikkelen.

Voor de eerste keer zijn de vaste workshop organisatoren om tafel gaan zitten om te bekijken of te een manier vinden om met elkaar samen te werken op Vlierhof. Alle partijen werd gevraagt wat ze dachten toe te kunnen voegen, hun verwachtingen en de praktische zaken die bij een herorganisatie komen kijken. Vanaf nu zal er elke zondag een Skype conferentie worden gehouden met betrokkenen om dit proces te faciliteren. Om hier mee over te weten te komen of als u geinteresseerd bent om deel te nemen, neem gerust contact met ons op.

Artwork:

Gelieve ook de tijd nemen om te kijken naar enkele van de prachtige creaties van één van onze resident artists, Paul. Zie hier meer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.