Biologisch Tuinieren is onze passie.

Op Vlierhof wordt al tien jaar biologische groenten, fruit en noten verbouwd, de laatste vijf jaar zijn wij zelfs Demeter gecertificeerd. Deze certificering is de hoogst haalbare onderscheiding in de Biodynamische landbouw. In onze mooie tuinen denken we in termen als holistische contact en circulair werken. Wij denken niet aan het bestrijden van plagen, maar eerder aan het scheppen van balans. Onze tuin is insect-vriendelijk, met stapels dood hout, overwoekerde hoeken en vogelvoederplaatsen. Een grote verscheidenheid aan wilde bijen, mezen, egels, spreeuwen, boom- en huismussen hebben zich daar gevestigd. Zeker als de vogels hun jongen voeren met duizenden insecten, hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over teveel “plagen” in de tuin. Heggen met inheemse struiken en een grote vijver zorgen voor een ideaal microklimaat. Het is omgeven door ingezaaide oeverplanten.

Opervlakte

De totale tuin heeft een oppervlak van ongeveer 3 hectare. Het deel wat we gebruiken voor het verbouwen van groenten is 2750 vierkante meter.
Met onze grote kas kunnen wij gemiddeld 35 mensen op jaarbasis voorzien van groenten. Dit is ruim voldoende om onze gemeenschap te voeden en onze gasten elke keer van een heerlijke maaltijd te voorzien. Wat over blijft, verkopen wij in een mooie groenten-kraam aan de straat. Zo kunnen we delen in de overvloed met onze buurtbewoners.

Biodiversiteit

De tuin bestaat uit een bio groententuin, een oude fruitboomgaard en diverse grasstroken die als weide en camping dienen. Het geheel wordt omzoomd door inheemse wilde struikhagen. Er is een kruidenlabirinth met lokale wilde kruidenplanten, een siertuin met fruitstruiken, bloemen en planten. Een kleine zwemvijver en percelen met wilde bloemen maken dit paradijsje compleet. Hier wonen wij samen met talloze vogels, kippen, fascinerende insecten, hardwerkende bijen, hommels en vlinders.

Demeter, wat is dat?

De Demeter-teelt houdt in: een biologisch-dynamische tuin en dat is meer dan alleen een biologische tuin. Dat betekent dat wij niet alleen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen achterwege laten. In plaats daarvan voegen wij levend materiaal toe, waaronder biodynamische preparaten die speciaal zijn gemaakt van medicinale planten. Die spuiten wij op de grond, de planten en enten er meerdere keren per jaar de compost mee. Rudolf Steiner raadde al aan om speciale aandacht te besteden aan de rottingsprocessen, want “bemesten betekent de bodem revitaliseren”.

Biodynamische preparaten bevorderen humus en fruit

Twee keer per jaar brengen wij de biodynamische hoornmest aan op de grond. Het schept optimale omstandigheden voor de bodemorganismen. Het bevordert ook gezonde, sterke wortels, die ook bovengronds zorgen voor sterke en veerkrachtige planten. Testen hebben aangetoond dat langdurig gebruik van hoornmest zelfs de opbouw van humus (FiBL) bevordert. Het gebruik van de biodynamische preparaten vereist een beetje geduld, omdat ze een uur krachtig moeten worden geroerd, dat wil zeggen “gedynamiseerd”, in regenwater met wisselende draairichtingen. In dit proces worden de materiële effecten van het preparaat overgedragen aan het water, vergelijkbaar met homeopathie. Op de lentemiddag strooien wij met een handborstel de op deze manier behandelde hoornmest in grove druppels op perken, bedden en rondom bomen en struiken.

In de zomer en de herfst is het de beurt aan het biodynamische hoornsiliciumpreparaat. Het bevordert de vorming van bladeren, bloemen en vruchten en maakt ze beter bestand tegen schimmelziekten en versnelt hun rijping. Hoornkiezels worden ook gedynamiseerd, maar in de vroege ochtend, bij zonnig weer en daarna fijn over de planten gespoten. In de herfst bevordert het preparaat de rijping van groenten en fruit als het ’s middags wordt geïnjecteerd.

Kwaliteit

De kwaliteit van de zaden speelt voor ons een belangrijke rol. Daarom zijn biologische zaden en poot- plantgoed een must voor onze tuin.

Onze zaden zijn op natuurlijke wijze veredeld door kruising en selectie en afkomstig uit de biologische-dynamische verendeling. Het grote voordeel is dat wij eigen zaden kunnen oogsten.

Wij kweken ongeveer 160 verschillende gewassen het hele jaar rond. Zo zorgen we voor een grote diversiteit op het land en zo maken ziektes minder kans.

Werken met de natuur

In de natuur past een verscheidenheid aan soorten en variatie helemaal bij de levensloop. Dat proberen wij in onze tuin ook toe te passen. In de moestuinen groeien onderling verenigbare en wederzijds voordelige soorten naast elkaar in gemengde culturen. Het bekendste voorbeeld zijn wortelen en uien, die onder ideale omstandigheden de wortel- en uien vliegen bij elkaar weg houden. Ook werken wij met vruchtwisseling, zodat de grond niet uitput. Dit betekent dat er elk jaar verschillende soorten planten met verschillende bemestingsbehoeften op de bedden groeien.

Versneld rotten en hulp van de maan

Compost kan werken als een katalysator in de bodem om de werking van micro-organismen te stimuleren. Daarom enten wij de compost meerdere keren met de juiste biodynamische preparaten. Nog een voordeel: het rottingsproces wordt hiermee versneld. De preparaten bestaan ​​uit duizendblad, kamille, brandnetel, eikenschors, paardenbloem en valeriaan. In een bodem die verrijkt is met biodynamische compost vormen zich sterke plantenwortels, die diep in de aarde doordringen. Bovendien reageren de planten bijzonder gevoelig op subtiele aanbiedingen uit de omgeving.

Gemengde Teelt

Beschermt de bodem

In onze tuin speelt het samenspel tussen bodem en plant een centrale rol. Groenbemesters kunnen het organisch stofgehalte verbeteren en het bodemleven stimuleren. Als het weer het toelaat, zaaien we ze ofwel een paar weken voordat de bedden worden geplant, ofwel nadat de eerste gewassen zijn geoogst. Nog een pluspunt: Groenbemesters maken de grond los en verrijken deze met voedingsstoffen. Tijdens het hoofdgroeiseizoen geven we elke twee weken water met een zelfgemaakte brandnetel. Daarnaast wordt in het voorjaar aan alle bedden steenmeel toegevoegd voor een gezonde en levendige bodem. Het levert belangrijke mineralen en sporenelementen en bevordert een goede bodemstructuur.

TUINTEAM | HULP GEVRAAGD

Wij kunnen dit niet alleen: Wij hebben jou nodig

Omdat de bijvoorbeeld werken met een niet kerende bodembewerking (dus niet spitten en ploegen) en veel handmatig en kleinschalig verwerken. Hebben wij jouw hulp heel hard nodig. Er zijn veel werkzaamheden die onder ons als tuinteam vallen. En wij zijn nog op zoek naar mensen die op regelmatige basis kunnen en willen bijdragen:

Groene vingers zijn fijn, maar zeker niet noodzakelijk. Wij leggen je graag uit wat er gedaan kan worden.