MET ANNE-MARIE REIMERT

Anne-marie is een goede wandelvriendin sinds jaren van Anutosh. Zij heeft haar eigen organisatie, ik floreer nu waarin ze blogs schrijft over haar wandelingen. 

Samen met Anutosh – nu 80 jarige pelgrim – verzorg ik een retraite waarin we je uitnodiging de langste reis van je leven te maken: die van je hoofd naar je hart. We wandelen en geven je af en toe een vraag mee of thema. Aandacht, acceptatie, loslaten en leren ontvangen staan centraal.

– Anne-Marie Reimert

Overgenomen uit Sultan’s Trail Magazine Nummer 1, 2016

Anne-Marie Reimert heeft ervaring als pelgrim naar Santiago en Rome. Ze vertelt over het effect dat pelgrimeren heeft op haar leven en over hoe ze het effect van een pelgrimage vasthoudt. Anne-Marie heeft een programma opgezet waarmee ze pelgrims begeleidt en helpt hun ervaringen in het dagelijks leven te integreren.

Ontmoetingen
‘Ontmoetingen zijn voor mij de kern van mijn pelgrimages. Ontmoetingen met anderen die jou zien zoals je nu bent. Ontmoetingen met jezelf en de uitdagingen die tijdens jouw weg op je pad komen. Ontmoetingen met een groter geheel. Noem het eenheidsbewustzijn, noem het god. Je krijgt zicht op wie je in dit leven echt wilt zijn. Daarom wordt een pelgrimage wordt ook wel een reis naar je kern genoemd.’

Vertrouwen
‘Toen ik in 2008 op pad was, ontmoette ik Marcel, een 70-jarige Parijzenaar. Hij had die dag 40 kilometer gelopen, droeg een dagrugzakje en een halve liter water. Ik was toen 42 jaar oud en had 20 kilometer gelopen. Mijn rugzak woog 5 kilo. Ik vroeg Marcel wat ik nodig had om op mijn 70ste nog zo fit te zijn. Hij antwoordde: ‘Een leeg hoofd, een lege rugzak en vertrouwen.’

Loslaten
‘Ook ontmoette ik Patrick, een Belg die voor de vierde keer naar Santiago liep. Hij complimenteerde me met mijn kleine rugzak en vertelde me over loslaten. Hij leerde me om niet te plannen, niet te controleren en zoveel mogelijk aan de weg zelf over te laten. In plaats van me zorgen te maken over eten en slapen. Ik leerde dat als je dat los durft te laten, er ruimte ontstaat voor wat er hier en nu op je pad komt.’

Luisteren naar je gevoel
‘Het was een zondag en ik had 17 kilometer gelopen toen ik om half elf bij een kleine kroeg aankwam. De herberg in het dorp bleek pas om 15.00 uur open te gaan. De volgende etappe naar de volgende overnachtingplaats was nog 28 kilometer. Ik twijfelde; zou ik wachten of doorlopen? Mijn hoofd kwam er niet uit. Opeens vroeg de dame achter de bar me: “Voel je je nu sterk genoeg om door te lopen?” Toen drong het tot me door dat ik me sterk genoeg voelde. Ze vroeg me ook: “Wat heb je nodig?”. Eigenlijk waren dat de enige vragen die er op dat moment toe deden.’

Dankbaarheid
‘De krachtigste motor voor positieve gevoelens is dankbaarheid. Dankbaarheid omdat daar opeens de ideale plek is voor mijn tentje. Dankbaarheid omdat het klooster dat geen honden accepteert, voor ons een uitzondering maakt. Omdat ik van de mensen van de herberg waar geen kamer meer over is, wel een bed krijg, de sauna mag gebruiken en mijn was mag doen.’

Aandacht
‘Als een oude man me vraagt of we samen zullen eten, zeg ik ja. Tijdens de maaltijd luister ik naar zijn levensverhaal. Een moeder begint te stralen als ik een compliment maak over de manier waarop haar dochter me heeft ontvangen. Een vrouw die uit haar raam leunt, vraagt me waar de reis naartoe gaat en nodigt me uit voor het ontbijt. Op die momenten besef ik: Ik ben hier en nu en geniet met volle teugen.’

Het effect van pelgrimeren
‘Voor mij betekende het een “koerswijziging”. Ik maakte meer ruimte en tijd om zelf regelmatig te pelgrimeren en met meer aandacht te leven. Het gevolg was dat ik minder bezit kreeg en lichter ging leven. Het betekende ook dat ik de verantwoordelijkheid op me nam om mijn ouders te begeleiden. En het betekende dat ik mijn kennis en ervaring ben gaan inzetten om een programma te maken waarmee ik mensen help hun eigen pad te vinden en de moed om dat te bewandelen. Daarvoor gebruik ik mijn kennis van en ervaringen met het begeleiden van veranderingsprocessen en positieve psychologie. Ik noem dat “floreren”.

Floreren
‘Floreren doe je als je positieve gevoelens en passie inzet voor relaties, zingeving en om (werk)doelen te bereiken. Je kunt je geluk beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek geeft steeds meer handvatten om je eigen geluk en dat van anderen te vergroten. Positieve psychologie kenmerkt zich door onderzoek naar wat maakt dat mensen veerkracht ontwikkelen en gelukkig en succesvol kunnen worden en blijven.’

Wat werkt?
Anne-Marie vertelt wat je kunt doen om te floreren:

• Investeer in positieve relaties.
• Toon dankbaarheid als een ander iets voor je doet.
• Maak iemand blij, gewoon omdat het kan.
• Stel persoonlijke doelen en maak helder welke stappen nodig zijn om dat doel te bereiken.
• Kom afspraken (met jezelf) na.
• Bedenk manieren die voor jou werken om met tegenslagen om te gaan.
• Versterk het vertrouwen in jouw eigen kunnen.
• Kies disciplines die je helpen goede gewoontes aan te leren.

Levenskunst betekent de rust vinden om te accepteren wat je niet kunt veranderen, de moed om aan te pakken wat je wel kunt veranderen en de wijsheid om het onderscheid te leren kennen.

Antwoord op vragen
‘De retraite floreren voor pelgrims biedt veel tijd om ervaringen te delen en deze te ‘vertalen’ naar jouw eigen levensregel.’ Anne-Marie legt uit dat je tijdens de retraite op zoek gaat naar antwoorden op de volgende vragen:

• Welke waarden wil ik be-leven?
• Wat is de boodschap van mijn gevoel?
• Wat kan ik doen om mijn idealen meer te leven?
• Hoe kan ik mijn krachten beter tot hun recht laten komen?
• Welke gewoonten helpen mij en welke wil ik veranderen?
• Hoe kan ik mezelf accepteren en nieuwe gewoonten aanleren die me helpen mijn beste zelf te zijn?

Anne-Marie Reimert probeert jaarlijks vier maanden te voet onderweg te zijn. De overige maanden is zij beschikbaar voor het begeleiden van veranderingsprocessen.

Hoeveel? Je betaalt Anne-marie wat het programma je waard was met een minimum van € 100. De kosten voor verblijf variëren van € 83 voor een plekje op de slaapzaal tot maximaal € 148 voor een eigen kamer. Wil je een kamer delen dan betaal je € 118. Deze bedragen zijn inclusief alle maaltijden en betaal je zelf aan Vlierhof.

Verdere weekends 2017:
8–10 September
1–3 December

Meer informatie vind je op www.ikfloreer.nu

Contact: anne-marie@ikfloreer.nu, 06-30893880